Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Maikel krijgt geen compensatie waardevermindering: verkeerde postcode

Maikel heeft wel erkende gaswinningsschade, maar komt vanwege zijn postcode niet in aanmerking voor waardedalingscompensatie.

Beste Sandra

N.a.v de aardbeving in mei 2019 bij Westerwijtwerd hebben wij schade gekregen. Dat was een hele pittige aardbeving, alles trilde, en binnen een week waren er zo’n 13 scheuren zichtbaar (binnen en buiten het huis), die langzaam steeds groter werden. Wij schrokken enorm, want wij zaten aan het ontbijt (rond 5.45 uur). Gelukkig heeft de TCMG deze schade vergoed, en keurig afgehandeld (in december 2019).

In het afgelopen voorjaar hebben we de schade vervolgens laten herstellen en ook (deels) laten verstevigen (op eigen kosten). N.a.v. deze aardbeving waren wij niet de enige met schade, maar de hele straat zat met schade. Zover ik weet is de schade bij iedereen vergoed en verholpen. Echter de grond blijft trillen door mijnbouw en nieuwe schades zijn een zeer reële kans. Het verleden, maar ook doordat in de toekomst nog steeds aardbevingen, door mijnbouw, verwacht kunnen worden, hebben natuurlijk grote invloed op de huizenprijzen.

Onlangs heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen bekend gemaakt hoe de waardedalingsregeling er uit gaat zien.

Het is onbegrijpelijk dat de waardedalingsregeling niet voor iedereen geldt. Er wordt wel gesproken over dat niet alle postcodes vallen onder deze regeling. Wat ik opvallend vind is dat er geen enkele postcode in de gemeente Pekela en Veendam in aanmerking komt voor deze regeling, terwijl in alle andere gemeente in Groningen en zelfs Drenthe diverse postcodes wel in aanmerking komen voor deze nieuwe waardedalingsregeling.
Dat vind ik heel bijzonder, juist in de gemeentes Veendam en Pekela, zijn door mijnbouw (gas + zout) erg veel schades als gevolg hiervan, en ook hier worden aardbevingen gevoeld en gehoord. De huizenprijzen in deze gemeentes blijven hierdoor ook achter. Volgens mij voldoende reden om diverse postcodes in deze gemeenten ook onder de nieuwe waardedalingsregeling te laten vallen.

Dit voelt als onrecht, juist vanwege de dubbele winning: gas en zout.

Met vriendelijke groet,

Maikel Raatjes

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén