Bewoners van een door aardbevingen geteisterde provincie doen hun verhaal.

Pieter failliet door de NAM.

Pieter bedacht een systeem om funderingen te versterken en verkreeg een octrooi. Door tegenwerking van de NAM werd zijn onderneming failliet verklaard.

Hallo Sandra,

Mijn man is een erkende uitvinder, hij heeft allerlei waardevolle producten op de markt gebracht en gezorgd dat er bij de DIR subsidie voor werd verstrekt. Al met al een hele strijd. Daarnaast is hij gespecialiseerd in funderingstechnieken, hij heeft ook meerdere panden in Volendam en omgeving opnieuw gefundeerd en verstevigd.

Het strijden zijn we gewend, maar met de NAM is het een oneerlijke strijd.

Mijn man heeft een systeem uitgewerkt, waar een octrooi op is verleend om funderingen te versterken, medewerkers van de NAM zijn geweest en zij waren enthousiast. We hebben de afspraak gemaakt om een grote boerderij bij Warffum aan te pakken, dit hebben we uitgevoerd, maar nu is de eigenaar niet betaald door de NAM, dus u raad het al de opdrachtgever betaald ons ook niet. We missen bijna € 150.000,00 en dat kan geen enkele kleine ondernemer missen. De ontwikkeling en het octrooi hadden we ook allemaal zelf al betaald. Daarom is ons bedrijf failliet verklaard, voor ons is dit de omgekeerde wereld. Het octrooi is door de curator voor € 20.000,00 verkocht en er gebeurt niets mee.

De NAM laat weten dat zij niet betalen, ze zeggen “we zijn geen opdrachtgever”, maar ze hebben in de vooroverleggen wel aangegeven aan de pilot mee te willen betalen. Het voelt alsof we opgelicht zijn. Misschien zijn ze bang dat er veel meer huizen, boerderijen, kerken, monumenten, etc. versterkt moeten worden op deze wijze en is het kostenplaatje een belemmering. Het is een zeer goed systeem.

Binnenkort starten we met nieuwe werkzaamheden, maar niet in Groningen. Voor dit werk heeft hij opnieuw een passend systeem uitgewerkt, wat weinig overlast zal geven en veel werkgelegenheid in die regio. Bovendien is er al vraag uit andere plaatsen in Nederland maar ook uit het buitenland om dit systeem toe te passen, het is goed en snel opschaalbaar. Echter er is een probleem omdat mijn man 72 jaar is en AOW heeft, krijgt hij geen tegemoetkoming uit de Corona regelingen. Hij komt nergens voor in aanmerking volgens het RVO.

Wij hebben gevraagd om  te kijken hoe wij ons werk betaald kunnen krijgen, want wij hebben al twee keer een deurwaarder er achter aan gestuurd, zonder succes, want de opdrachtgever en de NAM (de heer Schotman en de heer Atema) wimpelen alles weg. Neem maar een advocaat wordt er gezegd, maar dat kost handen vol geld en dat hebben we niet. We hebben de Minister en de Staatssecretaris van Economische Zaken een brief gestuurd, geen reactie. Er is een ambtenaren reglement, de wet volgen is blijkbaar lastig aan die kant van de streep.

In het verleden heeft mijn man al zoveel funderingsproblemen, maar ook andere problemen (zoals zwam/ en schimmeloverlast), opgelost en wordt hij in verschillende stukken als visionair beschreven, want hij is de tijd altijd vooruit. We kunnen u door documentatie te laten zien dat we bij belastinggebouwen, monumenten, kerken en allerlei andere gebouwen problemen heb opgelost en nooit klachten, alleen tevreden klanten.

Onze vraag aan is, hoe kunnen we dit oplossen? Hoe kunnen we de kosten van het uitgevoerde werk nu nog krijgen. Ik ben 65 jaar en werk in het onderwijs en bij doe bron- en contactonderzoek bij de GGD. Dit om het materiaal wat is gebruikt voor het herstelwerk bij iemand anders onder de boerderij te kunnen afbetalen.

Het werk is niet betaald en wij als gezin blijven achter met de zure appels. Wij betalen momenteel nog materiaal af, dat gebruikt is voor het herstel van de fundering en de muren van de boerderij, het is te gek voor woorden.

Wij willen wel meer informatie toezenden of bovenstaande zelf toelichten in een afspraak, want wij hebben meerdere Kamerleden gevraagd over bovenstaande kwestie, maar helaas geen antwoord of een antwoord dat ze niets kunnen doen.

Met vriendelijke groet,

Pieter en Anneke de Bruin

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

Wij Zijn Groninger is een initiatief van de SP © 2022

De verzamelde gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy-beleid van de SP.

Fotos: SP | Realisatie: Stijn Dekker / SP Webteam

Thema door Anders Norén